Cybersecurity is óók een taak voor bestuurders
Intro
Digitale veiligheid hoort thuis in de bestuurskamer. Cybersecurity is al lang niet meer alleen een IT-onderwerp. Toch wordt het daar in veel organisaties nog steeds wel gepositioneerd. Terwijl de impact van een beveiligingsincident alles raakt: bedrijfscontinuïteit, klantvertrouwen, financiën en zelfs reputatie. Hoog tijd dus dat cybersecurity ook stevig op de bestuursagenda staat.
De vraag is niet of, maar wanneer u wordt aangevallen. En of u dan als organisatie voldoende veerkracht hebt om de schade te beperken. Daarbij speelt technologie een rol, maar vooral ook leiderschap en regie.
De rol van bestuurders in cybersecurity
Bestuurders hebben de taak om koers te bepalen en risico's te managen. Cybersecurity hoort daar integraal bij. Toch blijven veel strategische keuzes op dit vlak liggen: is er bijvoorbeeld wel een actuele crisisprocedure? Is er voldoende kennis aan tafel bij besluitvorming over software, cloud of leveranciers? En wordt er echt gestuurd op digitale weerbaarheid, of blijft het een operationele bijzaak?
Een bestuurder hoeft geen ethisch hacker te zijn. Maar een goed begrip van risico's, verantwoordelijkheden en maatregelen is onmisbaar — ook om kritische vragen te kunnen stellen aan IT- of externe partners.
Beveiliging vraagt om regie, niet alleen techniek
Technische oplossingen zoals firewalls, monitoring en MFA zijn belangrijk, maar werken alleen in samenhang met organisatorische maatregelen. Denk aan:
-
duidelijke verantwoordelijkheden en mandaten
-
regelmatig oefenen van crisisscenario's
-
samenwerking met betrouwbare softwarepartners
-
beleid rond updates, rechten en toegangsbeheer
-
aandacht voor ethiek, privacy en datatoegang
Bij AltF7 zien we vaak dat security 'erbij wordt gedaan', zonder samenhangend plan. Dan is het een kwestie van tijd voor er iets misgaat.
Concrete stappen voor bestuurders
Wat kunt u als bestuurder doen?
-
Stel vragen: Laat u actief informeren over risico's en beveiligingsniveaus. Vraag naar incidentrapportages, leverancierscontracten en back-upstrategieën.
-
Veranker cybersecurity in strategie: Neem digitale veiligheid mee in langetermijnbesluiten, zoals fusies, overnames of cloudtransities.
-
Laat audits uitvoeren: Onafhankelijke software-audits brengen snel in kaart waar kwetsbaarheden zitten.
-
Kies de juiste partners: Werk samen met leveranciers die aantoonbaar verantwoord omgaan met data, processen en continuïteit.
Bij AltF7 helpen we organisaties om grip te krijgen op hun software, infrastructuur en cybersecurity – strategisch én praktisch.
Samen bouwen aan digitale weerbaarheid
Cybersecurity is niet het domein van één afdeling, maar een collectieve verantwoordelijkheid. Zeker aan de top. De impact van een cyberincident raakt direct aan de kern van uw organisatie. En dus is het geen IT-vraagstuk, maar een bestuurskwestie.
Laat het gesprek dus niet wachten tot het te laat is. Laat u informeren, voer een onafhankelijke software-audit uit en bouw samen met experts aan een veiligere digitale toekomst.